Alleenstaande villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Alleenstaande villa

Beschrijving

Alleenstaande, aan straatzijde van een beukenhaag en een origineel ijzeren inrijhek voorziene, in een ruime tuin gelegen villa van één à twee bouwlagen onder verspringende platte daken, naar ontwerp van aannemer en eerste bewoner Gerard Houben, die in Houthalen een bouwbedrijf runde van circa 500 werknemers. In de jaren 1970 werd achteraan een aanbouw opgetrokken. Zakelijke stijl.

Baksteenbouw met oorspronkelijk metalen, heden aluminium ramen; het weinige houtwerk grotendeels vernieuwd. De uitstekende betonnen kroonlijsten waren eertijds beschilderd en zijn thans met plaatwerk bekleed. Afwisselende volumewerking door halfronde erker aan straatzijde, in- en uitsprongen. Rechthoekige muuropeningen, deels in omlijstingen van geglazuurde zwarte tegels, de deur met betonnen luifel.

Achterin, ten noorden, latere garages. Ten westen, recent tuinhuisje en terras. Grotendeels “gerenoveerd” interieur, doch weliswaar behouden typische buisleuningen van de trap die naar de tweede bouwlaag voert.

Auteurs: Pauwels, Dirk