Woning Heleven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Heleven

Beschrijving

Aan straatzijde van bakstenen pijlers, waartussen deels originele hekken voorziene, alleenstaande, modernistische woning, gebouwd naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel), in opdracht van F. Heleven, een werknemer van de koolmijn van Houthalen, confer hardstenen gedenksteen in rechter pijler met inscriptie: FR. HELEVEN.

Isgour schuift het volume in het hellende terrein langs de baan. L- vormige, volledig onderkelderde woning van één bouwlaag onder plat dak, van 1954.

Witbeschilderde baksteenbouw op sokkel van Diestse ijzerzandsteen van onregelmatige vorm, laatst genoemde ook gebruikt voor het uitspringend linker deel van de westgevel. Rondom de woning, betraliede betonnen keldergaten. Grotendeels bewaard houtwerk, doch vernieuwde kroonlijst; bekleding met donker hout rond enkele verdiepte rechthoekige muuropeningen. Lekdrempels deels van geglazuurde tegels. De deuren waren volgens huidige eigenaar en schoonzoon van de opdrachtgever oorspronkelijk in felle blauwe en gele tinten geschilderd, waarvan nog enkele behouden bleven. Een steektrap leidt naar de voordeur. De garagepoort op kelderniveau wordt geflankeerd door getrapte muren met gecementeerde afwerking. De achtergevel bestaat, met uitzondering van de deur, volledig uit een glaswand.

Achteraan, recent aangebouwde veranda onder lessenaarsdak.

• DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tent.cat.), Houthalen-Helchteren, 15.