erfgoedobject

Hoeve Mieneke

bouwkundig element
ID
80539
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80539

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mieneke
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve Mieneke, genoemd naar Philomena Beertens. Gelegen ten noordwesten van de nabij lopende Meulebeek, die in de Atlas van de Buurtwegen (1845) Molenbeek wordt genoemd, op de huidige stafkaart Laambeek. Vooraan van een stoep van maaskeien en van een recent terras voorziene, alleenstaande langgestrekte hoeve met onduidelijke ordonnantie; zeven traveeën en één bouwlaag onder deels mank zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de - begin 20ste eeuw, daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek nog geen bebouwing voorkomt.

Bepleisterd en beschilderd stijl- en regelwerk op gepikte stoel, met waarschijnlijk deels lemen vullingen en sporadisch versteend; resterende ankerbalken in de voorgevel. Beluikte rechthoekige muuropeningen met deels bewaard houtwerk, zowel in houten kozijnen als onder houten lateien. Volgens een oude foto bestonden twee van de huidige vensters, respectievelijk tussen de twee linkerdeuren en links van de rechterdeur, aanvankelijk niet.

Zuidwestelijke zijpuntgevel met één anker en luik in geveltop. Blinde Noordoostelijke zijpuntgevel met latere aanbouw van betonblokken onder lessenaarsdak (mechanische pannen). Achtergevel met originele lagere aanbouw en veel latere aanbouwsels van baksteen, betonblokken en hout onder diverse bedaking (golfplaten). Achteraan, twee oude eiken.

  • MERTENS J., Geschiedenis van Houthalen. Studie van het dorp en de parochie tijdens het Oud Regime, Houthalen-Helchteren, 1983 (met verdere bibliografie), afbeelding op p. 44.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Mieneke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80539 (Geraadpleegd op 22-01-2021)