erfgoedobject

Schoolgebouw

bouwkundig element
ID
80544
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80544

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Semi-gesloten complex. Naar mondelinge mededeling werd de oudste vleugel van 1908 afgebroken. In 2002 waren bouw- en renovatiewerken aan de gang, gesubsidieerd door DIGO (Dienst voor infrastructuurwerken van het gesubsidieerd onderwijs), naar ontwerp van architecten V. Cruysberghs en I. Schraepen (Houthalen).

Vleugel aan straatzijde van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), waarschijnlijk in het interbellum kort vóór de Tweede Wereldoorlog opgetrokken, waarbij de drie rechtertraveeën, gezien de duidelijke bouwnaad, de andersoortige baksteen en het verschillend uitzicht, allicht iets recenter zijn.

Baksteenbouw, rechts van de deurtravee op bakstenen sokkel met afzaat. Aflijnende (dubbele) overhoekse muizentand. Rechthoekige vensters, bij de linkertraveeën met hardstenen lekdrempels, doorlopende bepleisterde en beschilderde lateien en bewaard houtwerk onder meer kozijnen met ramen en roedeverdeling. De vensters van de drie rechtertraveeën hebben vernieuwd houtwerk en dito lekdrempels. Aangepaste deurtravee uitlopend in een puntgevel. Blinde zijpuntgevels met recente beschieting. Analoge achtergevel met gelijkaardige aanbouw onder plat dak en recente aanbouwsels.

Ten oosten van de achteraan gelegen speelplaats, nieuwbouw op de plaats van de voormalige fietsstallingen en toiletten.

Achteraan de speelplaats, ten zuiden, analoog uitgewerkte, parallelle schoolvleugel "Sint-Lutgardis"; zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (dito pannen), met centrale haakse aanbouw vooraan en deels bewaard houtwerk. Ten oosten hiervan bevindt zich een recent aangepaste bouw, eertijds keukens en naaiklassen. De overige elementen zijn van latere datum. Aan de overkant van de straat, aan de hoek met de Lyceumstraat, ligt de Kindertuin Sint-Jozef van 1957.


Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoolgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80544 (Geraadpleegd op 22-01-2021)