• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Alleenstaande woning met enkelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op een zandweg, mechanische pannen) met drie dakvensters vooraan en één achteraan, uit de eerste helft van de 20ste eeuw, volgens F. Kemps van 1940. Ten zuiden ervan bevindt zich een ronde gecementeerde waterput.

Baksteenbouw met traditionele aflijnende rechte muizentand voor- en achteraan. Rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde gecementeerde lekdrempels onder betonnen lateien; bewaard houtwerk. Zijgevels met telkens één rechthoekig venster in de geveltop en telkens één originele aanbouw onder lessenaarsdak (dito pannen).

Ten oosten van de woning, losstaand parallel witbeschilderd bakstenen dienstgebouwtje, mogelijk behorend bij nummer 1, onder mank zadeldak (dito pannen), met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en aan weerszij latere aanbouwsels onder lessenaarsdaken (golfplaten).

• KEMPS F., Meegedeelde gegevens, Tessenderlo, 2003.

Auteurs: Pauwels, Dirk