Alleenstaande langgestrekte hoeve

Beschrijving

Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-aangepaste stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch mogelijk ouder in kern, daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek al een langgestrekte hoeve voorkomt.

Van imitatievoegen voorziene, bepleisterde en beschilderde, met gewone en krulankers met dito spie verankerde baksteenbouw op analoog uitgewerkte plint met afzaat; deels bewaard houtwerk, doch vernieuwde kroonlijst. Eertijds beluikte (confer ogen), getoogde vensters op afgeschuinde lekdrempels. Getoogde deur in een geprofileerde omlijsting met hardstenen trap.

Stal aangepast tot winkelpui onder I-balk. Korfboogvormige schuurpoort. Blinde, grotendeels gecementeerde westelijke zijpuntgevel met aansluitende, van een recente poort voorziene muur, waar eertijds een aanbouw onder lessenaarsdak stond, confer oude foto. Oostelijke zijpuntgevel met twee rechthoekige venstertjes in geveltop. Recent bepleisterde en beschilderde achtergevel met twee aanbouwsels onder lessenaarsdak (golfplaten). Achteraan, ronde gecementeerde waterput.

• MERTENS J., Geschiedenis van Houthalen. Studie van het dorp en de parochie tijdens het Oud Regime, Houthalen-Helchteren, 1983 (met verdere bibliografie), afbeelding op p. 189.

Auteurs: Pauwels, Dirk