Hôtel de l'Industrie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hôtel de l'Industrie

Beschrijving

Vlakbij het verdwenen station van Houthalen en de voormalige spoorweg van Hasselt naar Eindhoven gelegen, voormalig Hôtel de l'Industrie, vervolgens café met schietbaan, heden woonst. Vanaf circa 1965 een tijd lang bewoond door likeurstoker Julien Masy.

Regelmatige gasten van het hotel waren de ingenieurs van de koolmijn Helchteren-Zolder en later de aannemers die de mijn van Houthalen aanlegden. De koolmijn van Helchteren-Zolder had geen ingenieurswoningen opgetrokken, zoals de mijn van Houthalen later wel zou doen, waardoor er nood was aan slaap- en eetgelegenheid. Toen het hotel voltooid was werd er een privé-spoorlijn aangelegd tussen de mijn van Zolder en Houthalen Station. Daarop reed een passagierstreintje dat de ingenieurs vervoerde die in het hotel waren gelogeerd. Later, nadat de spoorlijn Hasselt-Houthalen-Zolder-Antwerpen was aangelegd, en nadat men in 1938 met de ontginning van de koolmijn van Houthalen was begonnen, kreeg het hotel een nog grotere betekenis, daar gelegen tussen de twee mijnen en net voor de splitsing van de twee spoorlijnen naar Neerpelt en naar Antwerpen.

Eertijds aan straatzijde voorzien van een voortuintje met haag en hekken, confer oude prentkaart, dat verdween ten gevolge van de verbreding van de straat.

Dubbelhuis van vijf à zes traveeën en twee à drie bouwlagen onder plat dak, de linkertravee onder half schilddak (kunstleien), begonnen in 1910, confer hardstenen gevelsteen met inscriptie: 1910 T[hewissen]-D[iliën], en voltooid in 1914.

Betonskelet met bakstenen vullingen, thans bepleisterd en beschilderd, eertijds enkel op gecementeerde sokkel, confer dezelfde prentkaart. Bordes en balkon, waarvan de pijlers qua vorm wel uit hout gesneden lijken, bevinden zich aan de warme zuid-westkant. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk. Portiek met originele gietijzeren trap met leuning en bordes met analoge leuning. Interieur: begane grond met vroegere verbruikszaal en salon vooraan, inkomhal met trapkoker leidend naar de privé-vertrekken en de voormalige hotelkamers op de bovenverdieping. De hotelkeuken bevond zich voormoedelijk ten noorden van de verbruikszaal. Achteraan, originele, analoog uitgewerkte, lagere aanbouw onder plat dak, thans garage, alsook latere bedrijfsgebouwen van de voormalige likeurstokerij Masy.

• BLOEMEN B., Hôtel de l'Industrie Houthalen, onuitgegeven verhandeling PHAI, Diepenbeek, 1987-88.
  • MERTENS J., Geschiedenis van Houthalen. Studie van het dorp en de parochie tijdens het Oud Regime, Houthalen-Helchteren, 1983 (met verdere bibliografie), prentkaart op p. 142.

Auteurs: Pauwels, Dirk