Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Beschrijving

Aan de hoek met het Lindeplein in de tuinwijk Park van Genk gelegen, door enkele oude rode beuken beschaduwde, zuidoost-noordwest georiënteerd éénbeukig bedehuis van een onbepaald aantal traveeën met vlakke koorsluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met vierkante dakruiter vooraan onder tentdak, daterend van 1953 en na 1975-76 met zijbeuken vergroot. Voormalige cinemazaal, confer gedicht gat voor projector in het interieur.

Heden bepleisterde en witbeschilderde bouw van bak- en snelbouwsteen. Blinde voorgevel met van een houten kruis voorzien, voorgebouwd portaal van hardsteen onder plat dak, met aan elke zijkant een deur. Rechthoekige muuropeningen. Zijgevels met inspringende, aangebouwde zijbeuken onder plat dak. Vooraan links aan straatzijde bevindt zich een latere, losstaande, open metalen klokkentoren op betonnen sokkel, met twee klokken, een bekronend kruis en een uurwerk links. De oorspronkelijke klokkentoren onder tentdak bevond zich rechts aan straatzijde, confer oude prentkaart.

Witbeschilderd interieur. Middenbeuk met heden ziende dakkap dat plaatwerk draagt. Vierkante pijlers tussen middenbeuk en zijbeuken met vlakke bovenafsluiting. De sacristie bevindt zich rechts vooraan, de weekkapel rechts achteraan.

Mobilair

Neogotische arduinen doopvont, herkomstig van de kerk van Zwartberg (begin 20ste eeuw), met houten deksel met de voorstelling van een vis gemaakt door beeldhouwer John Isbroux (Houthalen, 1979, confer opschrift); oorspronkelijk natuurstenen altaar, thans in de weekkapel opgesteld, in het schip recent vervangen door een houten exemplaar; figuratieve glasramen.

• CEULEMANS Ch. & GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Hasselt I, Brussel-St.-Truiden, 1977, p. 36.
  • HEIREMANS A., Meegedeelde gegevens, Houthalen-Oost, 2003.

Auteurs: Pauwels, Dirk