Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Onze-Lieve-Vrouw Maagd der Armen
Provincie Limburg
Gemeente Houthalen-Helchteren
Deelgemeente Houthalen
Straat Tulpenstraat
Locatie Tulpenstraat 10, Houthalen-Helchteren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Houthalen-Helchteren (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Houthalen-Helchteren (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Aan de hoek met het Lindeplein in de tuinwijk Park van Genk gelegen, door enkele oude rode beuken beschaduwde, zuidoost-noordwest georiënteerd éénbeukig bedehuis van een onbepaald aantal traveeën met vlakke koorsluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met vierkante dakruiter vooraan onder tentdak, daterend van 1953 en na 1975-76 met zijbeuken vergroot. Voormalige cinemazaal, confer gedicht gat voor projector in het interieur.

Heden bepleisterde en witbeschilderde bouw van bak- en snelbouwsteen. Blinde voorgevel met van een houten kruis voorzien, voorgebouwd portaal van hardsteen onder plat dak, met aan elke zijkant een deur. Rechthoekige muuropeningen. Zijgevels met inspringende, aangebouwde zijbeuken onder plat dak. Vooraan links aan straatzijde bevindt zich een latere, losstaande, open metalen klokkentoren op betonnen sokkel, met twee klokken, een bekronend kruis en een uurwerk links. De oorspronkelijke klokkentoren onder tentdak bevond zich rechts aan straatzijde, confer oude prentkaart.

Witbeschilderd interieur. Middenbeuk met heden ziende dakkap dat plaatwerk draagt. Vierkante pijlers tussen middenbeuk en zijbeuken met vlakke bovenafsluiting. De sacristie bevindt zich rechts vooraan, de weekkapel rechts achteraan.

Mobilair

Neogotische arduinen doopvont, herkomstig van de kerk van Zwartberg (begin 20ste eeuw), met houten deksel met de voorstelling van een vis gemaakt door beeldhouwer John Isbroux (Houthalen, 1979, confer opschrift); oorspronkelijk natuurstenen altaar, thans in de weekkapel opgesteld, in het schip recent vervangen door een houten exemplaar; figuratieve glasramen.

  • CEULEMANS Ch. & GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Hasselt I, Brussel-St.-Truiden, 1977, p. 36.
  • HEIREMANS A., Meegedeelde gegevens, Houthalen-Oost, 2003.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Houthalen

Houthalen (Houthalen-Helchteren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.