Drukkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drukkerij

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Houthalen

Beschrijving

Drukkerij, gelegen ten noorden van het hoofdgebouw, heden Academie voor Beeldende Kunsten. Baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de Grote Baan, roofing) tussen hogere noord- en zuidgevel, uit de jaren 1930. Ritmerende lisenen waartussen verbindende getrapte baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen veelal op gecementeerde lekdrempels onder ijzeren I-balken met rozetten; grotendeels bewaard houtwerk. Gecementeerde trappen. Westgevel met latere aanbouw van één bouwlaag onder plat dak en haaks zadeldak (golfplaten), thans Rode Kruis, met rechthoekige muuropeningen op geglazuurde lekdrempels. Noordgevel met recente metalen bordestrap.

• DE SCHUTTER J., Meegedeelde gegevens, Houthalen-Helchteren, 2003.
  • VAN DOORSLAER B., s.a., Alles open. Welkom in de open mijnmonumenten. Kolenspoorfestival, Borgloon-Rijkel, s.a. (jaren 1990), zonder pagina.
  • VAN DOORSLAER B., Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 2002, p. 123.

Auteurs: Pauwels, Dirk