erfgoedobject

Mijnwerkersschool

bouwkundig element
ID
80575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80575

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mijnwerkersschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Mijnwerkersschool
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Houthalen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Mijnwerkersschool, zogenaamd Technisch Instituut Kempisch Bekken (TIKB). Herbergt thans maatschappelijke diensten. Na de mijnramp in Marcinelle op 8 augustus 1956 rezen de mijnwerkersscholen uit de grond, zo ook in Houthalen. Het TIKB ligt ten noordoosten van het hoofdgebouw. Meer vooruitstrevende mijnwerkersschool van 1957-58, naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel), met als architect-medewerker F. Bogaert (Lanaken). Natuurstenen muurtjes aan straatzijde.

Sterk opvallende constructie: betonskelet ingevuld met hardstenen sokkel, geprefabriceerde silexplaten, metalen ramen en deuren. Vooral bij de haakse turnzaal aan straatzijde is de structuur duidelijk zichtbaar. Muren en plat dak van deze zaal zijn aan U-vormige betonnen elementen opgehangen, waaronder het gebouw als geschoven lijkt.

Bij de parallel aan de straat gelegen hoofdvleugel van één à twee bouwlagen ligt het plat dak bovenop de structuur en is de constructie in het interieur leesbaar door een ritme van losstaande kolommen en balken. Straatzijde met portiek en hoofdingang met luifel. De erfzijde van de hoofdvleugel vertoont een latere aanbouw met een portiek rustend op I-balken.

Ook de ten noorden aansluitende open autostallingen zijn van latere datum. Nog meer ten noorden sluit een eenvoudige, mogelijk oudere baksteenbouw aan onder twee parallelle zadeldaken (golfplaten), die de "Route" herbergt, een elektriciteits- en mechanica-afdeling.

In het uiterste noorden bevindt zich de losstaande carrosserie-afdeling van baksteen en beton onder plat dak. De dwars op de hoofdingang gelegen westvleugel omvat twee bouwlagen met klaslokalen, die met grote ramen ten zuiden uitzien op het hoofdgebouw van de mijn. Aan de zijde van de speelplaats ten noorden zijn de gangen gesitueerd die op trappenhuizen uitgeven. Het complex is omwille van zijn oriëntatie en grote horizontaliserende raampartijen bijzonder transparant.

Enkele jaren na de opening van de school was het aantal leerlingen reeds zo fel gestegen dat uitbreiding noodzakelijk was. Aan de haakse klaslokalenvleugel werd ten westen in het verlengde een analoog gebouw geschakeld.

  • DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tentoonstellingscatalogus), Houthalen-Helchteren, 14-15.
  • VAN DOORSLAER B. s.d.(jaren 1990): Alles open. Welkom in de pen mijnmonumenten. Kolenspoorfestival, Borgloon-Rijkel, zonder paginanummering.
  • VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 123-124, 126.
  • VAN SYNGHEL K. 1999: Isa Isgour treedt uit schaduw van geschiedenis, De Standaard 26-27 juni, 12.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Houthalen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mijnwerkersschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80575 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.