erfgoedobject

Hôtel des Charbonnages

bouwkundig element
ID
80576
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80576

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig hotel, tot in 1996 bestemd voor opvang van ingenieurs die tijdelijk voor de mijn werkten en van bezoekers. Thans is het gebouw in appartementen onderverdeeld.

Vier à vijf traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen) met zuidelijke dakschild en markante schouw ten noorden, van 1950 en naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel), die de opdracht kreeg van privé-personen en niet van de mijndirectie. Het voormalige hotel behoort tot Isgours “klassieke” periode, vooraleer hij meer vooruitstrevend begon te werken.

Witbeschilderde baksteenbouw, volgens bewoners met betonskelet, op sokkel van donkere baksteen in alternerend metselverband; deels bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles. De rechtertravee, met van een metalen leuning en schoren voorzien rechthoekig betonnen balkon op de tweede bouwlaag, is verder voorzien van een tegen de gevel geplaatste houten bank op betonnen onderbouw en loopt uit in een puntgevel met getrapte schouderstukken. Deels beluikte rechthoekige en getoogde muuropeningen, het rechter benedenvenster gevat in een afgeschuinde omlijsting op geprofileerde consoles. Zuidzijgevel met gedichte voormalige hotelingang onder geschoord afdak. Blinde noordelijke zijpuntgevel. Achtergevel met oorspronkelijke, aan de rechter travee aangebouwde, driezijdige erker op een sokkel in visgraatverband, een van een recente trap voorziene middenrisaliet en een recent balkon rechts op de tweede bouwlaag. Achteraan leidt een bakstenen trap naar de kelder.

Interieur: betonnen cassetteplafond in inkomhal; keuken met terrazzovloer, geglazuurde witte wandtegels en originele houten kasten. De rest van het interieur werd aangepast.

  • DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tentoonstellingscatalogus), Houthalen-Helchteren, 15.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005

Aanvullende informatie

De opdrachtgever van het pand was E. Dupriez-Thielens. Dit soort logementhuizen was vooral bedoeld voor alleenstaande mijnwerkers.

  • DE CAIGNY S. (red.) 2008: Isia Isgour 1913-1967, Antwerpen, 88-89.
Datum: 21-04-2021

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Steenkoolmijn van Houthalen

  • Is deel van
    Grote Baan


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hôtel des Charbonnages [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80576 (Geraadpleegd op 20-06-2021)