Kleuterschool van de mijncité Meulenberg

Beschrijving

Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool, van 1948 volgens S. Driessen, van 1951 volgens het boekje over de parochie Sint-Lambertus, van 1954 volgens Bert Van Doorslaer, naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel). Vermoedelijk strekten de ontwerpfase en de bouwactiviteit zich uit over de periode 1948-54. Dit bijzondere vooruitstrevende kleuterschooltje wekte in zijn tijd zelfs internationaal belangstelling.

Acht afzonderlijke rechthoekige klaslokaaltjes, met elk hun eigen toegang, vestiaire, sanitair, terras en tuintje achteraan, worden aaneengeschakeld tot één gebogen lijn, met aan straatzijde een iets groter en vooruitspringend administratief gedeelte. Aan de binnenkant van deze boog spant Isgour van links naar rechts een op afgeschuinde houten pijlers rustende houten afdak, dat de boog extra spanning verleent, licht afhelt naar de klaslokaaltjes toe en de toegang tot elk klasje overdekt. Deze zwaai levert een verrassend nieuwsoortige plattegrond op. Aan de zijde van de Elzenstraat, afgeschuinde natuurstenen muur en ronde pijler met recent inrijhek.

Traditionele elementen in de bouwwijze als baksteenbouw van één bouwlaag onder schilddaken (mechanische pannen); hardstenen tegels als basement van de pijlers; gebruik van moderne geprefabriceerde silexplaten voor de vloer onder het afdak. De voormalige overkragende kroonlijsten zijn verdwenen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwde ramen en deuren. Elk klaslokaal heeft twee lage grote vensters, naar het zuidwesten en zuiden georiënteerd. De blinde noordwestelijke en noordelijke gevels zorgen ervoor dat de klasjes geen inkijk hebben van elkaar en de kleuters de nodige geborgenheid ervaren.

Ten noordwesten en noorden, latere haakse aanbouwsels onder zadeldakjes. Administratief deel met aangepaste muuropeningen en versiering door middel van bakstenen vierkanten .

• DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tentoonstellingscatalogus), Houthalen-Helchteren, 6-7.
  • S.N., s.d.: Parochie Sint-Lambertus. Meulenberg 1948-1988, s.l., zonder paginanummering.
  • VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 126-127.
  • VAN SYNGHEL K. 1999: Isa Isgour treedt uit schaduw van geschiedenis, De Standaard 26-27 juni, 12.

Auteurs: Pauwels, Dirk