Directeurswoning

Gemeente Houthalen-Helchteren

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg

Typologiedirecteurswoningen
DateringWO II

Voormalige woning van de 'directeur ondergrond' (Wildrozenstraat, aan rotonde Lindeplein).

In een ruime tuin gelegen, monumentale villa. Thans instituut voor gehoor- en spraakgestoorde kinderen. Waarschijnlijk dateren de plannen van de jaren 1940 en de uiteindelijke afwerking van na de Tweede Wereldoorlog, net als bij nummer 15. Erf niet toegankelijk, waardoor geen foto’s of voldoende nota’s voor een volledige beschrijving konden worden gemaakt. Baksteenbouw in een heldere tint, met rechthoekige muuropeningen.

• VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 125.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk