Ingenieurswoningen ontworpen door I. Isgour

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Houthalen-Helchteren
Deelgemeente Houthalen
Straat Brelaarstraat, Platanenstraat
Locatie Brelaarstraat 38-48, Platanenstraat 1-3, Houthalen-Helchteren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Houthalen-Helchteren (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Houthalen-Helchteren (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ingenieurswoningen ontworpen door I. Isgour

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaande, onderling licht verschillende hoofdingenieurswoningen van 1948, naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel), (Brelaarstraat nummers 38, 40, 42). Nummer 40 is thans een kapperszaak.

Klassiek, monumentaal, vrij symmetrisch opgevatte, doch spiegelbeeldig ingeplante, omhaagde villa’s met aan straatzijde veelal twee houten inrijhekken tussen betonnen of gecementeerde pijlers. Traditionele elementen in de ordonnantie als dubbelhuis van twee bouwlagen en in de bouwwijze als gebruik van baksteen, donkerder en in alternerend metselverband bij de sokkel, betraliede keldervensters, natuursteen voor lekdrempels, geprofileerde omlijstingen en bordestrappen met flankerende plantenbakken, houtwerk van geprofileerde, van cassetten voorziene kroonlijst, rechthoekige muuropeningen en van driehoekige frontons voorziene dakkapellen, schilddak (nok evenwijdig en schuin ten opzichte van de straat, mechanische pannen), dubbele overhoekse muizentand, fries met geometrische versieringen als visgraatverband, vierkanten, driehoeken en ruiten, lantaarn boven de voordeur, traliewerk van venstertjes die voordeur flankeren, alsook deels met pijlen versierde metalen leuningen van de steektrap, het op geblokte pijlers rustend terras en het balkon achteraan. Anderzijds gebruik van het modernere beton voor structurele onderdelen. Opzij, rechthoekige erker. Achteraan, garage in kelderverdieping, met getoogde poort.

Interieur: inkomhal met klassieke zwart-witte cementtegelvloer, vereenvoudigd cassettenplafond en houten bordestrap; latrine met lavabo en ingemaakte garderobe; zit- en eetkamer met parket in visgraatverband en haard.

De ingenieurswoningen (Brelaarstraat nummers 44, 46, 48; Platanenstraat nummers 1,3), respectievelijk van 1951 en 1949 en naar ontwerp van dezelfde architect, zijn iets kleiner, hebben een verschillende afwerking, maar zijn ook in zogenaamde "klassieke" villa-trant. Deze woningen hebben alle een centrale afgeronde erker met bekronend balkon achteraan.

Platanenstraat nummer 3 was eertijds en is thans eveneens een dokterswoning.

  • DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tentoonstellingscatalogus), Houthalen-Helchteren, 7.
  • VAN SYNGHEL K. 1999: Isa Isgour treedt uit schaduw van geschiedenis, De Standaard 26-27 juni, 12.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg

Acaciastraat 1-53, 2-54, Ahornstraat 1-15, 2-32, Bergstraat 1-3, 2-8, 36, Beukenstraat 3-13, 4-14, Brelaarstraat...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.