erfgoedobject

Vier ingenieurswoningen ontworpen door I. Isgour

bouwkundig element
ID
80594
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80594

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaande ingenieurswoningen van 1953, naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel), met als architect-medewerker F. Bogaert (Lanaken). Deze meer vooruitstrevende eengezinswoningen met rechthoekig grondplan, van drie traveeën en twee bouwlagen, zijn in spiegelbeeld ingeplant en volgen de kromming van de weg.

Witbeschilderde baksteenbouw met deels vernieuwde metalen ramen, deuren en leuningen. Gebruik van beton voor luifels, rechthoekige erker achteraan, balkons op de tweede bouwlaag, stijlen en omlijstingen van glastegels en kleinste venstertjes; natuursteen voor sokkel, trap in de tuin en flankerende muren van de weg die naar de aan de zijkant gelegen garage in de kelderverdieping leidt. Zadeldak (mechanische pannen) van 30° met oversteek. Rechthoekige muuropeningen, die ook hier nauwgezet in de gevel werden aangebracht.

Nummer 36 heeft nog de originele witbeschilderde bakstenen pijlers met gecementeerde afwerking aan straatzijde, weliswaar met verdwenen inrijhek. Tussen de nummers 30 en 32, 34 en 36 bevindt zich een gezamenlijke toegangsweg naar genoemde garage in de zijgevel, alsook naar twee losstaande, van een plat dak voorziene garages achterin.

  • DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tentoonstellingscatalogus), Houthalen-Helchteren, 9.
  • VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 125-126.
  • VAN SYNGHEL K. 1999: Isa Isgour treedt uit schaduw van geschiedenis, De Standaard 26-27 juni, 12.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vier ingenieurswoningen ontworpen door I. Isgour [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80594 (Geraadpleegd op 16-05-2021)