erfgoedobject

Kapel van het gehucht Sonnis

bouwkundig element
ID
80600
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80600

Juridische gevolgen

Beschrijving

Een hulp- of bijkerk, eertijds parochiezaal en ontmoetingscentrum. Waarschijnlijk werden begin jaren 1950, ten tijde van pastoor Vandevoort, plannen gesmeed om op het Sonnis een kerkje te bouwen. Op 10 december 1956 kwam de officiële goedkeuring van het bisdom Luik. Bouwperiode van juni tot december 1957 en inzegening in het voorjaar van 1958.

Aan een geasfalteerd plein in de Sonnisstraat gelegen, georiënteerd bedehuis van baksteen, opgetrokken in 1957 naar ontwerp van architect P. Ceelen, confer hardstenen gedenksteen rechts in voorgevel met inscriptie: TERWIJL Z. EXC. MGR. KERKHOFS/ BISSCHOP WAS VAN LUIK/ Z.E.H. VAN GAAL J. PASTOOR EN/ BREUGELMANS H. BURGEMEESTER/ VAN HELCHTEREN/WERD DEZE KAPEL GEBOUWD DOOR/ BOUWKUNDIGE CEELEN P. EN/ AANNEMER KENENS H./ NAMENS/ HET SONNIS GANS HELCHTEREN/ 7 JULI 1957.

Gebruik van hardsteen voor afwerking van versneden steunberen en bekronend kruis op toren; witbeschilderde cement of beton voor luifel en latei van portaal met bekronend kruis, alsook voor schouderstukken; kunstleien voor verspringende zadeldaken (nok parallel aan het straatje); vlakke bedaking voor toren en nevengebouwen.

De plattegrond beschrijft een inspringende narthex, een later aangebouwde rechthoekige zuidwesttoren, een schip van vier traveeën, een eveneens inspringend koor van één rechte travee met twee nevengebouwen en vlakke koorsluiting. Narthex met rechthoekige vleugeldeur met bewaard houtwerk en ijzerbeslag. Voorgevel van narthex en zijgevels met keperboogvormige vensters op afgeschuinde lekdrempels en met ijzeren roedeverdeling.

  • MAEX Th., HENDRIKS G. & PUT L., Helchteren. Onder Trudo’s toren. Een eeuw de kerk in ‘t midden, Helchteren, 1997, p. 47-49, afbeeldingen op p. 49.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van het gehucht Sonnis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80600 (Geraadpleegd op 24-01-2021)