Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Beschrijving

Kapel, opgericht en ingewijd in 1935 door E. Lemmens, pastoor te Eksel van 1930 tot 1945, ter nagedachtenis aan zijn ouders. Moeder E. Eerdekens overleed in 1884 bij de geboorte van haar zoon.

Door een rode beuk beschaduwd, door een gecementeerd paadje en stoep voorafgegaan, zuidoost-noordwest georiënteerd, rechthoekig bakstenen bedehuisje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met houten windborden. Rondboogportaal met bewaard houtwerk, waarboven beschilderde gecementeerde muurband met inscriptie: O.L.V. VAN SMARTEN B.V.O., alsook oeil-de-boeuf in puntgeveltop. Blinde zijgevels en dito vlakke sluiting.

Bepleisterd en beschilderd interieur met overkluizing door middel van tongewelf. In de kapel hangt een gedenkplaat met volgende tekst: VROOM AANDENKEN AAN ONZE OUDERS/ LOUIS LEMMENS ELISABETH EERDEKENS.

Mobilair

Gipsen beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.

• BROUWERS L. & BOGAERTS W., Kapelletjesroute van Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren, s.a., p. 25, afbeelding.

Auteurs: Pauwels, Dirk