Pastorie Sint-Trudoparochie

Beschrijving

Pastorie, volgens Maex e.a. (1997) gebouwd in 1737 door pastoor A. Froyenhoven. Daarvoor werden 700 gulden bijeengebracht door de inwoners en 350 gulden vanwege de gemeente. 20.000 bakstenen werden gratis geschonken door de abt van Sint-Truiden. Op de Ferrariskaart (1771-77) wordt deze pastorie aangeduid als een relatief groot, gesloten complex. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is ze teruggebracht tot een geheel van twee losstaande, haaks ten opzichte van elkaar gelegen, langgestrekte elementen, ten noorden en oosten van een muur voorzien. Deze twee elementen bevinden zich in laatstgenoemde bron niet op de plaats waar het huidige gebouw voorkomt, hetgeen doet vermoeden dat de pastorie in haar huidig neoclassicistisch voorkomen uit het midden van de 19de eeuw stamt.

In 1887, bij de benoeming van pastoor F. Germanes, bevond de woning zich in een bouwvallige toestand. In juli 1887 startten de herstellingswerken, namelijk herstel van dak, ramen en deuren. Eertijds, smeedijzeren hekwerk met inrijhek aan de Grote Baan, confer oude prentkaart. Thans aldaar sierdennenhaag en latere bakstenen muur met ijzeren inrijhek tussen bakstenen pijlers met hardstenen afwerking. Vroeger liep van de pastorie een in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid pad naar de ten oosten van de Grote Baan gelegen parochiekerk Sint-Trudo, waarvan vandaag de dag enkel het oostelijk deel nog bestaat.

Alleenstaand neoclassicistisch breedhuis met dubbelhuisopstand, gelegen in een ruime, door een latere muur ommuurde tuin en door betonklinkers omgeven; vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), vermoedelijk uit het midden van de 19de eeuw.

Baksteenbouw op hardstenen plint met vier opzij afgeronde keldergaten; bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Geprofileerde hardstenen puilijst. Beneden beluikte, rechthoekige muuropeningen op hardstenen, boven kordonvormende lekdrempels, onder hardstenen lateien op de eerste bouwl. Deur in geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten, onder dito druiplijst; hardstenen trap. Rechterzijgevel met analoog blind bovenvenster. Aan weerszij, licht inspringende originele aanbouw van één bouwlaag op sokkel met hardstenen afzaat onder half schilddak, met gelijkaardige, deels van hout- en traliewerk uit de jaren 1950 voorziene muuropeningen. Analoge doch eenvoudiger achtergevel van drie traveeën, met beneden aangepaste muuropeningen. Aan straatzijde, twee recente losstaande garages.

• DE DIJN C.G., red., Houthalen-Helchteren / Cultuurhistorisch verleden, in Kunst & Oudheden in Limburg, 22, Sint-Truiden, 1979, p. 22.
  • MAEX Th., HENDRIKS G. & PUT L., Helchteren. Onder Trudo’s toren. Een eeuw de kerk in ‘t midden, Helchteren, 1997, p. 38, 39, 45, oude prentkaart op p. 64, oude foto van 1944 op p. 177.

Auteurs: Pauwels, Dirk