Monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen

Beschrijving

Monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen, in 1932 opgericht. Later werden er gedenkplaten op aangebracht voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Rechthoekige hardstenen gedenkteken, naar boven toe versmallend en met een getrapte bekroning in halve kruisvorm. Inscriptie: 1914 1918/ HELCHTEREN/ AAN ONZE/ HELDEN, waaronder witte marmeren gedenkplaat met vier namen van gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Onderaan rechts: [onleesbare naam]/HASSELT.

Op de sokkel met afzaat: twee geweren en een helm in reliëf. Recente brede hardstenen sokkel met twee gedenkplaten in verband met de Tweede Wereldoorlog met volgende opschriften: HULDE AAN DE MILITAIRE/ EN/ BURGERLIJKE OORLOGSSLACHTOFFERS/ 1940-1945, alsook: IN MEMORY OF THE GLORIOUS FALLEN/ OF THE BRITISH GUARDS ARMOURED AND/ 11THE ARMOURED DIVISIONS-LIBERATORS/ OF HELCHTEREN 7TH-10TH SEPTEMBER 1944.

• MAEX Th., HENDRIKS G. & PUT L., Helchteren. Onder Trudo’s toren. Een eeuw de kerk in ‘t midden, Helchteren, 1997, p. 172.

Auteurs: Pauwels, Dirk