erfgoedobject

Gemeentehuis van Helchteren en school

bouwkundig element
ID
80627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80627

Juridische gevolgen

Beschrijving

Thans vzw Thuisgezondheidszorg Midden Limburg. Vooraan, op het Sint-Trudoplein, oude linde en roepsteen waarop de belleman zijn nieuws aan de man bracht.

Alleenstaand breedhuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Kazernelaan, mechanische pannen) tussen aandaken met vlechtingen, schouder- en topstukken met hardstenen afwerking, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Baksteenbouw; gebruik van hardsteen voor plint met afzaat, lekdrempels, grotendeels afgeschuinde lateien en deklijsten; vernieuwd houtwerk, onder meer kroonlijst. Hoeklisenen en middenrisaliet met verbindende getrapte baksteenfries. Horizontaliserende bepleisterde en beschilderde muurband tussen beide bouwlagen. Van getoogde ontlastingsbogen voorziene, rechthoekige muuropeningen, op de eerste bouwlaag met veel later traliewerk. Deur in van een tussendorpel voorziene, vlakke, grotendeels afgeschuinde hardstenen omlijsting op neuten, waarboven een hardstenen spiegel. Links van deur, bronzen gedenkplaat met inscriptie: PIONIERWIELRENNEN/ JAN WOUTERS/ 1913 1966, in verband met nationaal bestuurslid van de Belgische Wielerbond. Verderop links van deur, hardstenen gedenksteen met inscriptie: DE GEMEENTERAAD/ IN ZITTING VAN 24-8-38 ERKENT/ MET EENPARIGE STEMMEN/ KRISTUS/ [reliëf met voorstelling van H. Hart]/ KONINGSCHAP/ BETUIGT EER EN HULDE.

Analoog opgevatte, doch eenvoudiger zijpuntgevels met (halve) mijterboogvormige spaarvelden, de rechtergevel met een gelijkaardige gedichte deur. Achtergevel met latere of later aangepaste, grotendeels bepleisterde en beschilderde, van ritmerende bakstenen lisenen voorziene haakse aanbouw met rechthoekige muuropeningen.


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Helchteren en school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.