Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Wat achterin aan een veldweg gelegen, voor het woonhuis van een beukenhaag voorziene, leeg- en alleenstaande, langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis met dubbelhuisopstand-stal-dwarsschuur; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten), uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Met gewone en krulankers verankerde baksteenbouw op bij woonhuis gecementeerde plint; deels bewaard houtwerk. Aflijnende overhoekse muizentand. Getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels. Verkleinde staldeur en schuurpoort onder houten lateien.

Oostelijke zijpuntgevel met rondboognis in geveltop, waarin een gipsen Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Blinde westelijke zijpuntgevel met aangebouwde cementstenen open schob onder lessenaarsdak (dito platen). Eenvoudiger, niet van een muizentand voorziene achtergevel met betralied keldergat en haakse linkeraanbouw onder zadeldak (dito platen).

Achter de hoeve, fruitbomen, oude linde en parallel losstaand houten dienstgebouw onder analoge bedaking.

Auteurs: Pauwels, Dirk