Brouwerij en brouwerswoning van J. Truyens-Leyssen

Beschrijving

Voormalige brouwerij en woonhuis van J. Truyens-Leyssen, burgemeester van 1921 tot 1932. Links aan straatzijde van een analoog opgevatte bakstenen muur met vierkante pijlers, waartussen eertijds een inrijhek, voorziene alleenstaande dorpswoning met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van circa 1870. Erf niet toegankelijk.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op licht verhoogde begane grond; grotendeels bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Gecementeerde gevelornamenten, namelijk hoeklisenen, panelen op borstweringen, geprofileerde omlijstingen met sluitstenen, aflijnende muurband en geprofileerde lijst bovenaan. Getoogde muuropeningen. Latere, verdiepte, betraliede deur uit de jaren 1950, met gecementeerde steektrap.

Eenvoudiger zijpuntgevels met deels aangepaste en gedichte, getoogde en rechthoekige muuropeningen, de linkergevel met recente bekleding van kunststof en dito luifel, de rechtergevel met betralied keldergat. Achteraan, lagere originele aanbouw onder plat dak, met aansluitende recente aanbouwsels van platenmateriaal.

• S.N., Historische dorpswandeling Eksel, brochure, Hechtel-Eksel, 2001, p. 6.

Auteurs: Pauwels, Dirk