Teutenwoning van de Hamonter Feyen

Beschrijving

Voormalige woning van de Hamonter teutenfamilie Feyen en grootste herenhuis van Eksel, gebouwd circa 1900 door J.D. Feyen (1838-1923).

Eertijds bevond zich op deze plek de stoffen- en hoedenwinkel van Aerdt Beckers. In 1986, gedeeltelijke vernieling door brand, gevolgd door restauratie. Erf niet toegankelijk.

Aan straatzijde van een later bakstenen muurtje met recent ijzeren hek, dito toegangs- en inrijhek, alsook originele stoep van gele cementtegels voorzien, in een ruime tuin gelegen burgerhuis met overwegend neoclassicistische inslag en dubbelhuisopstand; vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met vooraan drie dakkapellen onder zadeldakjes en telkens één dito opzij.

Baksteenbouw; beschilderde bepleisterde afwerking voor plint met geprofileerde afzaat, middenrisaliet en hoeklisenen met imitatievoegen, geprofileerde omlijstingen, omlopende dito waterlijsten, op de tweede bouwlaag kordon vormende lekdrempels, consoles bestaande uit blad-, rolwerk, parellijst, klok- en schelpvormig motief, alsook voor het deels van rozetten voorzien paneelwerk op fries en borstweringen; bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst. Getoogde muuropeningen. Deurportiek op neuten, met rijkelijk versierde sluitsteen, bestaande uit rolwerk, klokvormig motief, flankerende acanthussen en vruchtenslinger; hardstenen steektrap; deur met paneelwerk, rozet en leeuwenkop; bekronend bovenvenster met analoge sluitsteen. Gelijkaardig opgevatte, doch eenvoudiger zijgevels met analoge inspringende lagere, recent uitgebouwde en deels aangepaste aanbouwsels, links onder plat dak, rechts onder mansardedak (kunstleien) met dakkapel vooraan.

Links van het erf, recent losstaand dienstgebouw van betonblokken.

• AGTEN C., Jubileumboek 1999. Heemkundige Kring Hechtel-Eksel. Wie zijn verleden wegveegt heeft geen toekomst, Hechtel-Eksel, 1999, prentkaarten op p. 11, 173.
  • S.N., Lei en griffel, 4, 3, 1996, p. 107-108; 5, 4, 1997, p. 111-112.
  • S.N., Historische dorpswandeling Eksel, brochure, Hechtel-Eksel, 2001, p. 5, afb.
  • VANDERMARLIERE G., De heerlijkheid van Exel in de achttiende eeuw, 3 dln., 1. De jaren 1700-1756, s.l.e.a., z.pag.

Auteurs: Pauwels, Dirk