erfgoedobject

Kasteel Luciebos

bouwkundig element
ID
80633
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80633

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Luciebos
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa

Alleenstaande villa met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Forelstraat, mechanische pannen) met twee aangepaste getrapte dakkapellen, volgens bewoners van 1926, volgens F. Kemps mogelijk van 1924. Opgetrokken door de Heer Thorn, grootvader van de vrouw des huizes, naar eigen ontwerp.

Gelegen aan het einde van een zandweg. Vooraan, gecementeerd en van imitatievoegen voorzien bordes met steektrap. Niet toegankelijk privé-domein. De centrale travee is opgevat als een licht vooruitspringende, van een met een rechte muizentand afgelijnd rechthoekig spaarveld voorziene toren van tweeënhalve bouwlaag onder tentdak met bolbekroning.

Witbeschilderde, met gewone en sierankers verankerde baksteenbouw, vooraan op zwartbeschilderde plint, de rechter zij- en achtergevel op gecementeerde, van imitatievoegen voorziene plint; vernieuwd houtwerk onder meer kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen op deels vernieuwde hardstenen lekdrempels onder gecementeerde lateien. Centrale rondboogdeur met aanzetstenen onder druiplijst, waarboven het hardstenen wapenschild prijkt van de familie Thorn. Eenvoudiger zijpuntgevels en dito achtergevel met analoge, deels aangepaste muuropeningen, laatstgenoemde gevel met bekronend oeil-de-boeuf in deurtravee en origineel aanbouwsel onder lessenaarsdakje.

Hoeve

Ten zuidwesten van de villa sluit de U-vormige, van een gekasseid erf voorziene, hoeve aan, eveneens van witbeschilderde verankerde baksteen op zwartbeschilderde gecementeerde plint en bestaande uit een hoger centraal woonhuis met enkelhuisopstand, ten zuidwesten aansluitende voormalige stallingen, thans met woonfunctie, haakse dwarsschuur, heden garage, en ten noordwesten van het woonhuis aansluitende, latere voormalige stallen, confer bouwnaad, het geheel onder verspringende zadeldaken (dito pannen), het woonhuis met vier dakkapellen onder zadeldakjes, de voormalige stallingen met klimmende dakkapel. Deels aangepaste, rechthoekige en getoogde, bij het woonhuis aan erfzijde beluikte muuropeningen op gecementeerde of nieuwe hardstenen lekdrempels; vernieuwd houtwerk. De rechthoekige schuurpoort steekt boven de dakrand uit.

Ronde gecementeerde waterput aan erfzijde van het woonhuis.

  • KEMPS F., Meegedeelde gegevens, Tessenderlo, 2003.
  • THOMAS R., Tussen schachttoren en steenstort. Oorsprong en verleden rond de Zwarte Berg, zijn zwart goud en de mijnwerkers die er leefden, s.l., 2002, p. 85, afbeelding.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Luciebos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80633 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.