erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
80654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80654

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige woning van de stadssecretaris van Peer, met rechts aanpalende handelszaak. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), van circa 1920. Op deze plek stonden eertijds de huizen zogenaamd "De Roos" en "Amsterdam".

Baksteenbouw op gecementeerde plint met links twee rechthoekige keldergaten; gebruik van afwisselend gele en rode baksteen voor muurbanden bovenaan en ter hoogte van tussendorpels, boogruggen en I-balken met rozetten op de eerste bouwlaag; gecementeerde afwerking bij muurbanden ter hoogte van de hardstenen lekdrempels; decoratieve cementtegels boven de I-balken; bewaard houtwerk onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles en roedeverdeling van bovenlichten en deur met gekleurd glas. Rechthoekige muuropeningen beneden en getoogde bovenvensters; hardstenen trap. Volledig gecementeerde oostelijke zijpuntgevel met jaartalankers 1[9]46, het bouwjaar van de L-vormige, met een rechte muizentand afgelijnde aanbouw van rode baksteen achteraan, alsook met later aangebouwde garage van rode baksteen en betonplaten omheining met ijzeren hek in het verlengde.

  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 52-53 (i.v.m. De Roos en Amsterdam).
  • Gegevens verstrekt door de huidige bewoner, Peer, 2001.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80654 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.