• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

In oktober 2001 leegstaand rijhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), in kern van de 18de eeuw, confer van krullen voorziene jaartalankers 17[??]. Waarschijnlijk in de tweede helft van de 19de eeuw volledig bepleisterde en beschilderde, van imitatievoegen voorziene bouw. Aangepaste kroonlijst. Rechthoekige bovenvensters uit de tweede helft van de 19de eeuw in bepleisterde en beschilderde omlijstingen met diamantkopversiering; bewaard houtwerk.

Volledig tot winkelruimte aangepaste begane grond met twee rechthoekige deuren (winkel-privé). Achtergevel met recente aanbouwsels. Ten westen bevond zich eertijds een rondboogpoort, confer oude prentkaart.

• Peer in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart nr. 4.
  • GERITS J., Historische steden in Limburg, Brussel, 1989, prentkaart van ca. 1900 op p. 184.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 50-52, afbn. 4-5 op p. 37 (met eigenaarsgeschiedenis).

Auteurs: Pauwels, Dirk