Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) tussen gecementeerde aandaken. Volgens de literatuur in 1810 gebouwd door Michael Loos (1773-1866), gedurende vele jaren schout van Peer en eerste burgemeester van de stad sinds de Belgische onafhankelijkheid. In 1964, aankoop door brouwer Paul Hendrix, van de oude brouwerij in de Nieuwstraat, en verbouwing tot taverne.

Recent bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op recente hardstenen plint met één rechthoekig betralied keldergat; vernieuwd houtwerk doch behouden geprofileerde kroonlijst op dito klossen. Volgens eigenaars bevond zich vroeger links de opkamer, rechts een poort, heden tot venster aangepast. Eertijds beneden beluikte (confer gaten in hardstenen lekdrempels), getoogde muuropeningen in latere vlakke gecementeerde omlijstingen; bovenvensters met recent ijzerwerk ter ondersteuning van bloembakken. Aflijnenende kwartronde daklijst. Gecementeerde oostelijke zijpuntgevel met rechthoekig venstertje in geveltop, S-vormige ankers en één krulanker met dito spie. Bepleisterde achtergevel met rechthoekige bovenvensters, één X-vormig anker en recente aanbouw van betonblokken.

Interieur: grote, met tongewelven overkluisde, aanvankelijke wijn- en later bierkelders, die eertijds doorliepen tot onder het recent ten westen aangebouwde appartementsgebouw met bankkantoor, nummer 42.

• STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 16 (i.v.m. bewonersgeschiedenis van het aanvankelijke pand van vóór 1810).
  • Gegevens verstrekt door de huidige eigenaars, Peer, 2001.

Auteurs: Pauwels, Dirk