Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Eertijds fietsenwinkel en kapperszaak, heden optiek annex woning. Alleenstaand burgerhuis met enkelhuisopstand; twee traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), van circa 1900.

Baksteenbouw op gecementeerde plint met één rechthoekig keldergat; houtwerk vervangen door pvc, doch behouden geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Aflijnende getrapte baksteenfries, ritmerende lisenen en horizontaliserende muurbanden van afwisselend groene en zwarte geglazuurde baksteen ter hoogte van dito boogruggen, gecementeerde lekdrempels en tussendorpels. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetten, waarboven gecementeerde boogvelden. Oculus in geveltop. Verdiepte deur met vernieuwde hardstenen trap.

Verankerde, eenvoudiger zijgevels. Noordelijke zijgevel met beschilderde latere aanbouw onder lessenaarsdak. Blinde zuidelijke zijgevel met hoeklisenen en originele lagere analoge aanbouw van het breedhuistype onder haaks, ten zuiden afgewolfd zadeldak (dito pannen) met centraal, eveneens afgewolfd, dakvenster; recente winkelpui; ten zuiden, recent afdak voor open garage; achteraan, beschilderde latere aanbouw.

Auteurs: Pauwels, Dirk