Villa Hugo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Hugo

Beschrijving

Villa Hugo, confer inscriptie in donkere baksteen, genoemd naar de zoon van autodidact beeldhouwer-schilder Hendrik Frederix-Gielen (1876-1954), die ze in 1938 liet bouwen en rondom merkwaardige beelden van ijzerdraad, oude kranten en cement liet aanbrengen. Gelegen in een ruime tuin met enkele oude bomen. Aan straatzijde ten zuidwesten, twee bakstenen pijlers met gecementeerde afwerking en recente poort, alsook bakstenen tuinhuis onder vlakke betonnen bedaking met dito luifel, rondboogdeur, rechthoekige vensters en twee flankerende cementen beelden van boeren met zeis en spade, verder dito klein kasteeltje. Vóór het huis, L-vormige gecementeerde bakstenen vijver met krokodil. Voor het overige: allegorische en andere dieren en figuren, onder meer zijn vrouw en zoontje, een hondenhok in de vorm van de burcht van Peer en een spitsbogige ruïne. Ten zuiden van het huis, door bakstenen muurtjes met hoekpijlers en gecementeerde afwerking omgeven terras. Achteraan het erf ten noordoosten, losstaande mogelijk latere garage onder plat dak.

Burgerhuis van twee à drie traveeën en twee bouwlagen op licht verhoogde, van een paar betraliede keldergaten voorziene, begane grond, onder schilddak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) met centrale schouw. Bouw van bovenaan gele en onderaan donkere baksteen; afwerking van zwart geglazuurde baksteen voor lekdrempels en bekroning van muren van balkon en steektrappen; deels bewaard houtwerk, doch vernieuwde, overkragende kroonlijsten. Afwisselende volumewerking door halfronde erker met bekronend terras aan de eerste travee, steektrap met aansluitend bordes van granitotegels, centrale dakkapel onder vlakke bedaking en rechthoekige, deels latere (confer bouwnaad) uitbouwsels opzij en achteraan. Rechthoekige muuropeningen, waarvan één met figuratief glas-in-lood en getrapte lekdrempel; licht verdiepte deur onder betonnen luifel met flankerende patrijspoort. Zuidelijke zijgevel met originele lagere aanbouw met gecementeerd reliëf met voorstelling van voetballers en tweede rechthoekige deur met sierlijke roedeverdeling. Uitbouw van achtergevel met bekronend, van een typische buisleuning voorzien balkon.

• Dat Stedeken Peer, 13, 1982, p. 95-96, tekeningen.

Auteurs: Pauwels, Dirk