Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis; drie traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit het midden van de 19de eeuw. Mogelijk oudere kern, confer eigenaarsgeschiedenis uit de tweede helft van de 17de eeuw tot de 18de eeuw bij Stinissen (1997). Het huis maakte eertijds deel uit van de zuidkant van de Oudestraat.

Van krulankers met dito spie en een geprofileerde, beschilderde bepleisterde daklijst voorziene baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; deels bewaard houtwerk, onder meer een deur met diamantkopversiering en geprofileerde kroonlijst op klossen. Beneden beluikte rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels; eerste bouwlaag met schuiframen uit het interbellum; mezzanino met halfronde vensters voorzien van waaiervormige roedeverdeling. De westelijke zijpuntgevel met vlechtingen. Met dubbele overhoekse muizentand afgelijnde, analoge achtergevel met twee oculi met ijzeren roeden op de tweede bouwlaag en recent rechter benedenvenster.

Achteraan, latere bakstenen aanbouw onder plat dak, met rechthoekige en getoogde muuropeningen.

• STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 175 (met eigenaarsgeschiedeis).