Gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

Aan straatzijde van een ligustrumhaag, een betonplaten omheining en een recent geasfalteerd speelplein met oude linde voorziene, voormalige gemeentelijke jongensschool, heden gemengde basisschool; veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit het begin van de 20ste eeuw. In 1911 waren er twee klassen, in 1917 drie, in 1921 zes en in 1937 zeven.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; houtwerk vervangen door pvc en vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels onder beschilderde betonnen lateien. Vóór de deuren in de vierde en elfde travee bevinden zich rechthoekige betraliede keldergaten in hardstenen omlijstingen. De zuidelijke zijpuntgevel met latere aanbouwsels, van na de Tweede Wereldoorlog en recente. Blinde noordelijke zijpuntgevel met inspringende latere aanbouw onder dito bedaking, confer bouwnaad en andere baksteen. Eertijds bevond zich ten zuiden een vergelijkbare lagere aanbouw, confer oude prentkaart. Achtergevel grotendeels met recente aanbouw onder lessenaarsdak (plaatwerk).

• Peer in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart nr. 8.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 28.