erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
80673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80673

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met gedeeltelijk losstaande, aan een deels gekasseid, deels gebetonneerd erf gelegen bestanddelen, onder al dan niet geknikte of manke zadeldaken (kunstleien, mechanische pannen en golfplaten), van 1912, 1943 en 1947-48. Wat achterin gelegen en van een gekasseide, met meidoornhaag omgeven oprit en een ijzeren inrijhek tussen bakstenen pijlers voorzien.

Met gewone, krul- en sierankers verankerde baksteenbouw, deels op gecementeerde plint; onvolledig bewaard houtwerk. Boerenburgerhuis van het breedhuistype met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag, van 1912. Lijstgevel op van imitatievoegen en paneelwerk voorziene plint. Aflijnende overhoekse muizentand onder de geprofileerde kroonlijst op dito modillons met bolversiering. Voorgevel verder gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet met van een rondboogvenster voorziene, puntgevelvormige bekroning. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels; vernieuwde luiken en hardstenen trap.

Achteraan, oorspronkelijk losstaand, in 1943 aangebouwd, haaks dienstgedeelte met ordonnantie: stal voor jong vee-dwarsschuur-stal voor melkvee-latere tussenbouw; rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien en aangepaste linkse korfboogpoort van een dubbele rollaag en een platte laag; ten westen, haakse aanbouw met onder andere open schob en loopstal.

Ten zuiden van het erf, met een rechte muizentand afgelijnd, losstaand dienstgebouw van 1947-48, namelijk voormalig knechtenhuis en bijkomende koeienstallen, met analoge muuropeningen, de stalvensters met ijzeren roedeverdeling.

  • KESTERS H. (huidige eigenaar), Meegedeelde gegevens, Peer, 2002.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80673 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.