Genoemd naar de voormalige eigenaars uit tweede helft van de 17de en de 18de eeuw, de familie Van de Cruys, die een paar schouten, een notaris en een advocaat in haar gelederen telde. Stadshoeve, thans bankkantoor. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met drie recente dakkapellen onder zadeldakjes, in zijn huidige ordonnantie uit de 19de eeuw, doch mogelijk ouder in kern, confer Stinissen (1997).
Rechts, licht inspringende, bakstenen lijstgevel op een met gesinterde baksteen afgelijnde, eertijds beschilderde en van rechthfoekige keldergaten voorziene sokkel (confer oude foto) en op licht verhoogde begane grond; vernieuwde kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen op geprofileerde hardstenen lekdrempels, beneden eertijds beluikt, confer gedichte gaten in lekdrempels; versiering door middel van bepleisterd en beschilderd, geprofileerd paneelwerk op de borstweringen; houtwerk vervangen door pvc; hardstenen trap met vernieuwde eerste trede.
Linkse travee met fraaie, korfboogvormige inrijpoort in hardstenen omlijsting met negblokken, aanzetstenen en sluitsteen; bewaard houtwerk met diamantkoppen en waaiervormige roedeverdeling in bovenlicht. Volledig aangepaste achterzijde.
- DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996.
- STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 98-100 (met eigenaarsgeschiedenis).