Groothuis van Claes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groothuis van Claes

Beschrijving

Genoemd naar een voormalige eigenaar Matthijs Claes (= Nicolai). Neoclassicistisch breedhuis met dubbelhuisopstand; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met drie recente dakkapellen onder zadeldakjes met dakschild vooraan en twee dito dakkapellen onder vlakke bedaking achteraan; in zijn huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch in kern teruggaand tot de tweede helft van de 17de eeuw, confer steile dakhelling, aandaken met vlechtingen, krulankers met dito spie en de door Stinissen (1997) vermelde eigenaarsnamen teruggaand tot de tweede helft van de 17de eeuw.

Vooraan beschilderde baksteenbouw op licht verhoogde begane grond en op beschilderde bepleisterde plint met drie betraliede rechthoekige keldergaten, het linkse in een houten kozijn; vernieuwd houtwerk, doch behouden geprofileerde kroonlijst op klossen. Neoclassicistische versiering door middel van bepleisterde en beschilderde muurbanden, ter hoogte van lekdrempels, tussendorpels en lateien, hoekblokken, blinde fries, geprofileerde daklijst, dito consoles onder kroonlijst en vensters (bestaande uit voluut, kleine guirlande, parellijst, acanthussen en ander bladwerk), aanzetstenen, fraaie sluitstenen met rol-, bladwerk en flankerende acanthussen, spiegels van imitatiebreuksteen op de plint, alsook decoratieve tegeltableaus op de borstweringen.

Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels, op de eerste bouwlaag eertijds beluikt, confer ogen; later verbreed en verlaagd linker benedenvenster, na 1981 weer in originele vorm hersteld. Deur in een geprofileerde omlijsting met paneelwerk en hoekblokken; hardstenen trap, recente ijzeren buisleuningen en originele voetenschraper. Eenvoudige, witbeschilderde, met een dubbele overhoekse muizentand afgelijnde achtergevel met rechthoekige bovenvensters op recente hardstenen lekdrempels en recente aanbouw onder plat dak.

• DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 99-102 (met eigenaarsgeschiedenis).

Auteurs: Pauwels, Dirk