erfgoedobject

Woonhuis naar ontwerp van E. Helsen

bouwkundig element
ID
80694
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80694

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning van vier traveeën en twee à drie bouwlagen, de hoogste inspringend, onder platte bedaking met markerende schouw, van 1941, zie gevelsteen links van deur met inscriptie: HELSEN.E/ ARCH. 1941. Eertijds stond op deze plek het huis zogenaamd De Arend, zie Stinissen (1997).

Gebouw van gele baksteen met hardstenen bekleding op de eerste bouwlaag; drie betraliede rechthoekige keldergaten; bewaard houtwerk en sierlijk traliewerk bij rechthoekige deur in ingebouwd rechthoekig portaal met afgeschuinde wanden. Afwisselende volumewerking door middel van segmentvormige erker met bekronend, van typische ijzeren leuning voorzien balkon op de tweede bouwlaag van de linker travee en brede rechthoekige balkons op de tweede en derde bouwlaag van de rechter travee. Verdere horizontaliserende accenten door middel van doorlopende lekdrempels op de eerste bouwlaag, brede rechthoekige raampartijen, puilijst van witte geglazuurde tegels en dito afgewerkte betonnen luifels. Garagepoort rechts.

  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van circa 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 83-84 (met eigenaarsgeschiedenis van het voormalige pand).

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :

Aanvullende informatie

Uit plannen van de woning in het bezit van de huidige eigenaar blijkt dat de woning is ontworpen door architect Helsen in opdracht van Karel Van Briel in 1939.
Auteurs : Verwinnen, Katrien
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonhuis naar ontwerp van E. Helsen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80694 (Geraadpleegd op )