Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met vier oeils-de-boeuf met diamantkopsluitsteen en bolbekroning, van 1903, confer sluitsteen boven de korfboogpoort in de rechter travee.

Bepleisterde en witbeschilderde, van imitatievoegen voorziene bakstenen lijstgevel op dito plint; vernieuwd houtwerk, doch bewaarde geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Gevelversiering door middel van horizontaliserende kordon vormende lekdrempels en tussendorpels, twee verticaliserende lisenen en diamantkoppen aan laatstgenoemd en aan de vlakke omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen met recent ijzerwerk ter ondersteuning van bloembakken. Waarschijnlijk later verbreed linker benedenvenster. Deur met recente hardstenen trap. Verankerde, gecementeerde noordelijke zijgeveltop. Achterzijde met recente, door wingerd begroeide voorzetgevel, voorzien van een recente L-vormige aanbouw onder gecombineerde dito daken.

• DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996.
  • STINISSEN J, Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 84 (met eigenaarsgeschiedenis van het voormalige pand).

Auteurs: Pauwels, Dirk