erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
80704
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80704

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Langgestrekte hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Ten westen door een oude linde en een dito groene beuk beschaduwde, alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis met enkelhuisopstand-stal-dwarsschuur; heden acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), van 1882, confer jaartalankers in oostelijke zijpuntgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek al een langgestrekte hoeve voor, waaruit men kan besluiten dat de huidige hoeve mogelijk in kern teruggaat tot eerste helft van de 19de eeuw en de jaartalankers mogelijk naar een latere verbouwing verwijzen. In genoemde atlas is de hoeve vergezeld van een heden verdwenen losstaand langgestrekt dienstgebouw ten noorden en een eveneens niet bewaard bakhuis met -oven ten zuiden. In het voorjaar van 2005 waren dakwerken aan de gang.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint, het rechter deel van cementsteen; sporadisch bewaard houtwerk. Aflijnende rechte muizentand voor- en achteraan. Deels aangepaste, rechthoekige muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels. Staldeur en schuurpoort onder houten lateien. Rechts, twee latere garages. Oostelijke zijpuntgevel en achtergevel eveneens met rechthoekige muuropeningen. Cementstenen westelijke zijpuntgevel met luik.

  • B.P.A. "Herwaardering oude landbouwnederzettingen". Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitg. studie, Peer, 2001, nr. PE 25.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80704 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.