Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis. Eenvoudige bakstenen zaalkerk met ten nooroosten aangebouwde winterkapel, eerstgenoemde onder licht hellend, mank zadeldak (golfplaten) en lessenaarsdak, laatstgenoemde onder vlakke bedaking, het geheel voorzien van een rechthoekige dakruiter onder betonnen luifel met bekronend ijzeren kruis, in 1963 opgetrokken naar ontwerp van architect Reynaerts, met medewerking van de Bouworde. Rechthoekig portaal ten noordwesten, halverwege de verspringende voorgevel; gevelsteen rechts ervan, met vissymbool en inscriptie: 7 JULI/ 1963. Zijgevels grotendeels bestaande uit glaswanden; rechthoekige vensters met metalen ramen en roedeverdeling. Verderop ten noordwesten, tweede rechthoekig portaal, onder betonnen luifel, met flankerend figuratief glas-in-loodraam. Geen toegang tot het interieur; volgens archieffoto met gelamineerde kapsbenen.

Mobilair: Beelden van de Heilige Jozef met Kind en Onze-Lieve-Vrouw met Kind en druiventros, van geglazuurde keramiek (circa 1963); altaar met aangebouwd tabernakel, van hardsteen en smeedijzer (circa 1963).

• Even kennismaken Peer, brochure, Peer, s.a., p. 5 (daar 1956 gedateerd).
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 77.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Neerpelt, Brussel-St.-Truiden, 1977, p. 37.

Auteurs: Pauwels, Dirk