Reeks woonhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks woonhuizen

Beschrijving

Opgevat als een architecturaal geheel, waarvan nr. 2 een hoekhuis vormt. Voormalig café en afspanning zogenaamde De Boschkar. Deze afspanning zou een halte geweest zijn op het traject van de postkoets van Den Bosch over Peer naar Maastricht. Nog in 1795 in bezit van de familie Hollanders. Grotendeels leegstaande en vervallen panden van dertien, één afgesnuite hoek- en drie traveeën met twee bouwlagen onder deels afgebroken gecombineerde zadeldaken (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen) met twee gekoppelde rondbogige dakvensters in de trapgevelvormige, van gecementeerde dekstenen en smeedijzeren versiering voorziene bekroning van de afgesnuite hoektravee, in 1981 nog gedateerd 1902, confer toenmalige gevelsteen, heden 1999, confer gevelsteen met inscriptie: PEER/1999, vermoedelijk duidend op de toenmalige renovatie.

Met krulankers met dito spie verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint; gebruik van gesinterde baksteen voor afwerking van omlijstingen in de eerste acht traveeën en afwerking, door middel van hoekblokken en panelen, van de risaliet met afgeronde hoeken in de zesde travee; houtwerk grotendeels vernieuwd of vervangen door pvc. Aflijnende dubbele rechte muizentand met dropmotief. Getoogde, rondbogige en korfboogvormige muuropeningen op hardstenen lekdrempels, deels in kwartronde bakstenen omlijstingen en voorzien van panelen met metselwerk in visgraatvervand op de borstweringen van de tweede bouwlaag, bij nr. 6 en deels nr. 8 aldaar voorzien van panelen met overhoekse en rechte muizentanden. Rondboogdeuren deels met hardstenen trappen. De rondboogdeur in de hoektravee was in 1981 nog voorzien van een rechthoekig balkon met ijzeren leuning, waarvan thans enkel nog de hardstenen consoles, bestaande uit fruit, bladwerk en acanthussen, bewaard zijn. Deels met wingerd begroeide oostelijke zijpuntgevel met sieranker .

• Peer in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nr. 14.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 111, 138-139, afb. 15 op p. 111 (met eigenaarsgeschiedenis van het voormalige pand).

Auteurs: Pauwels, Dirk