Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Voorheen blijkbaar één burgerhuis, heden gesplitst in twee woningen. Enkelhuizen van in totaal zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen bij eerste travee, Vlaamse bij tweede en derde, kunstleien bij vierde tot zesde travee), in zijn huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch met mogelijk oudere kern.

Bepleisterde en witbeschilderde neoclassicistische lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw op dito plint met twee betraliede rechthoekige keldergaten rechts; licht verhoogde begane grond; deels bewaard houtwerk, onder meer een geprofileerde kroonlijst op klossen. Aflijnende, geprofileerde, bepleisterde en beschilderde daklijst en horizontaliserende kordons ter hoogte van hardstenen lekdrempels en tussendorpels, laatstgenoemde kordons met rozetversiering. Hoekblokken rechts. Getoogde muuropeningen in geprofileerde, bepleisterde en beschilderde omlijstingen met uit schelpmotief, voluut en flankerende acanthussen bestaande sluitsteen; borstweringen met van centrale rozet voorzien paneelwerk tussen geprofileerde consoles; nummer 4 met deels beglaasde deur met fraai smeedijzeren hek en hardstenen trap; tweede deur links (nummer 6), in ingebouwd portaal, waarschijnlijk latere aanpassing “in stijl” van een voormalige poort.

• STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997 p. 177-178, afbn. 20-21 op p. 165 (met eigenaarsgeschiedenis).

Auteurs: Pauwels, Dirk