• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw. Volgens Stinissen (1997) vormden de huidige nummers 10 en 12 in de tweede helft van de 17de eeuw of de 18de eeuw één groot pand, het zogenaamde Tweede huis van Gevers, naar Nicolaes Gevers, een van de eerst bekende eigenaars, die ook het aanpalende nummer 8 in bezit had.

Verankerde baksteenbouw met twee betraliede rechthoekige keldergaten; vernieuwd houtwerk. Aflijnende getrapte baksteenfries met overhoekse muizentand. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels, het linker benedenvenster eertijds beluikt, confer ogen; verlaagde deur en verbreed rechter benedenvenster, in plaats van de twee originele, onder doorlopende bepleisterde en beschilderde latei.

• STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 180 (met eigenaarsgeschiedenis van het voormalige pand).

Auteurs: Pauwels, Dirk