Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde en recent beschilderde bakstenen lijstgevel met volledig aangepaste begane grond; bewaard houtwerk van bovenvensters en geprofileerde kroonlijst op dito klossen. Ritmerende, bepleisterde en beschilderde hoeklisenen met imitatievoegen en diamantkoppen. Aflijnende geprofileerde daklijst en rechte muizentand. Licht getoogde bovenvensters op kordon vormende, bepleisterde en beschilderde lekdrempels in geprofileerde dito omlijstingen met sierlijke sluitsteen, bestaande uit schelpmotief, voluut met bladwerk en flankerende acanthussen; rozetversiering in geprofileerde omlijsting tussen de boogruggen. Eenvoudige, verankerde, eertijds onbepleisterde (confer oude prentkaart) oostelijke zijpuntgevel met twee rechthoekige venstertjes in geveltop en twee recente muuropeningen beneden.

• Peer in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart nr. 17.

Auteurs: Pauwels, Dirk