erfgoedobject

Rustoord Sint-Antonius

bouwkundig element
ID
80727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80727

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rustoord Sint-Antonius
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Naar ontwerp van de architect H. Martens (Stevoort). In 1902, stichting van het toen zogenaamde Intercommunaal of Wedergemeentelijk Gods-Gasthuis te Peer, opgericht door de gemeenten Grote-Brogel, Peer en Kleine-Brogel. Op 6 april 1908, eerstesteenlegging. In 1910, inwijding en aankomst van de eerste Zusters van het Kruis. In 1972, bestuurd door de zusters van de H. Augustinus van Bavière.

Op 29 maart 1974, begin van de bouw van een modern rustoord, uitgebreid in de jaren 1990. Heden is het oudste gedeelte omgebouwd tot appartementen voor senioren.

Aan het einde van een geasfalteerde eiken- en beukendreef gelegen, alleenstaand U-vormig complex van één à twee bouwlagen; voorgevel van twaalf, westelijke zijgevel van veertien, oostelijke zijgevel van dertien traveeën onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen) tussen gecementeerde aandaken met schouder- en topstukken.

Baksteenbouw op gecementeerde plint met dito afzaat; houtwerk vervangen door pvc; sierankers in geveltoppen. Aflijnende vernieuwde kroonlijst en cementstenen daklijst. Ritmerende hoek- en middenrisalieten met tuitgevelvormige bekroningen, bij de voorste vleugel met centrale rondboognis in geveltop met beschilderd Heilig Hartbeeld, bij de oostvleugel met dito nis met dito Sint-Antoniusbeeld. Horizontaliserende cementstenen muurbanden ter hoogte van lekdrempels, tussendorpels en boogruggen. Rechthoekige, rondbogige, korfboogvormige en getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels in geprofileerde cementstenen omlijstingen met hoekblokken; korfboogvormige boogvelden met gecementeerde versiering van rankwerk met centrale rozet.

Analoog opgevatte zijvleugels en centrale tussenvleugel, laatstgenoemde van negen traveeën. Westelijke zijvleugel met recent bepleisterde achtergevel met aangepaste muuropeningen, Oostelijke zijvleugel met centrale deur in een van kwartzuiltjes met bladwerkkapiteel, torus en sluitsteen met inscriptie: STA voorziene omlijsting, rechthoekige uitbouw achteraan en ten noorden aansluitende, georiënteerde, van kruisvormige ankers voorziene bakstenen kapel op gecementeerde sokkel. Dit bedehuisje telt vier traveeën onder zadeldak (kunstleien) met achtzijdig westelijk dakruitertje onder licht ingesnoerde naaldspits, een lager inspringend koor van één rechte travee en een driezijdige sluiting. Het dateert van 1931, confer zandstenen gevelsteen in sluiting met inscriptie: ANNO/1931. Gebruik van hardsteen voor lekdrempels en afwerking van versneden steunberen bij de koorpartij; gebruik van zandsteen voor de sluitstenen; deels vernieuwde houten kroonlijst op modillons; spitsboogvensters en oculus in voorgeveltop. Omzetting van traditionele “neogotische” elementen in een vernieuwde context. Ter hoogte van de sluiting, beschilderd gipsen Onze-Lieve-Vrouwebeeld op een breukstenen sokkel.


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rustoord Sint-Antonius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80727 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.