Hoekhuis De 3 Swaentjes

Beschrijving

Eertijds een stadshoeve. Hoekhuis van het breedhuistype met dubbelhuisopstand; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat) met recente trapgevelvormige aandaken (confer oude afbeeldingen), gebouwd in 1869 door P.J. Mertens en na brand, die ook andere huizen in de straat trof, circa 1900 heropgebouwd met behoud van de gewelfde kelders, volgens Mertens’ nazaten, de huidige eigenaars.

Recent opnieuw gevoegde, verankerde, met een rechte muizentand afgelijnde baksteenbouw op gecementeerde plint; vernieuwd houtwerk, doch behouden deur. Getoogde muuropeningen, de twee linkse benedenvensters eertijds beluikt, confer oude foto. De oostelijke zijpuntgevel met grotendeels recente muuropeningen. Blinde westelijke zijpuntgevel met originele lagere aanbouw onder dito bedaking met ordonnantie: voormalige koeienstal-doorgang-voormalige paardenstal, heden met horecafunctie; eertijds getoogde staldeuren, heden dito vensters; doorgang met bovenaan gedichte korfboogpoort van een dubbele rollaag en een platte laag; in de oorgang, twee waarschijnlijk recente dito muuropeningen; achteraan, analoge poort. Gelijkaardig opgevatte achtergevel met dubbelhuisopstand en recent aangebouwde veranda; dienstgedeelte met latere lage aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten), heden latrine, met rechthoekige muuropeningen.

Achteraan in de tuin, molensteen van de in 1945 verdwenen Molhemse molen, een houten windmolen, eertijds opgericht ten westen van de kerk.

Auteurs: Pauwels, Dirk