Dekenij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij

Beschrijving

Voormalige dekenij, door de gemeente opgetrokken in 1870. In 1875 werd een prachtige, nu verdwenen tuin aangelegd. Sedert de jaren 1970 was het gebouw eerst gemeentehuis, heden OCMW. In 2002 vond renovatie plaats in opdracht van de stad Peer, naar ontwerp van de architecte L. Van Hoef (Peer). Ten zuiden bevindt zich het recent gebouwde gemeentehuis, zogenaamd 't Poorthuis, van 1981-84.

Neoclassicistisch alleenstaand dubbelhuis. Vooraan, recente, door een taxushaag omgeven parkeerplaatsen en dito cementstenen stoep. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de vest, kunstleien) tussen gecementeerde aandaken, het zuidelijke met vlechtingen. Ordonnantie in twee registers. Traveeën geritmeerd door pilasters en belijnend hoofdgestel, die als pui- en kroonlijst fungeren.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; vernieuwd houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op bepleisterde en beschilderde modillons; dito versiering voor horizontaliserende kordonlijsten, gegroefde consoles onder de lekdrempels, spiegelomlijstingen tussen de eerste en de tweede bouwlaag, van diamantkoppen voorzien paneelwerk tussen de modillons op de aflijnende fries en afwerking van de ritmerende pilasters, voorzien van met diamantkoppen versierd paneelwerk en guirlandes op de bovenverdieping; gebruik van hardsteen voor lekdrempels en basementen van pilasters op de begane grond. Eertijds beneden beluikte (confer ogen), rechthoekige muuropeningen. Deur in geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten. Analoog opgevatte, doch eenvoudiger, met gewone en krulankers met dito spie verankerde zijgevels en achtergevel. Zijpuntgevels met telkens één getoogd venstertje in geveltop, de noordelijke, met rechthoekige keldergat, lisenen, aflijnende getrapte baksteenfries en van een rechte muizentand voorziene schouw.

• DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 27, 28.

Auteurs: Pauwels, Dirk