Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Ten zuiden door drie oude linden beschaduwde hoeve. Aan straatzijde, opengewerkte betonplaten omheining, waarachter een oude treurwilg en notelaar. Voor het dienstgedeelte, waarschijnlijk van elders afkomstig smeedijzeren kruis. Ordonnantie: woonhuis met enkelhuisopstand-stal-dubbele dwarsschuur-stal-open schob; dertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), volgens bewoner van 1901; bewaard muuranker A.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; krulankers bij dienstgedeelte; grotendeels vernieuwd houtwerk; al dan niet vernieuwde hardstenen en gecementeerde lekdrempels. Aflijnende rechte en overhoekse muizentanden voor- en achteraan. Beluikte getoogde vensters. Aangepaste deur in andersoortige bakstenen omlijsting, heden korfboogvormig met bekronend oeil-de-boeuf. Aangepaste staldeur; twee schuurpoorten van een dubbele rollaag en een platte laag; open schob onder houten latei. Zuidelijke zijpuntgevel met rechthoekige benedenvenster, twee getoogde bovenvensters en oculus in geveltop; noordelijke zijpuntgevel met twee mijterboogvormige uilengaten. Achtergevel met rechthoekige, deels aangepaste muuropeningen, één betralied getoogd keldergat en ter hoogte van het dienstgedeelte, lagere uitbouw van cementsteen met muuropeningen deels onder houten lateien.

Aansluitend ten zuiden: recente muur met deuropening en aan straatzijde opgetrokken, door klimop begroeid, haaks dienstgebouwtje van verankerde cementsteen onder zadeldak (mechanische pannen), eertijds varkensstallen en bakhuis achteraan, met aflijnende dubbele rechte muizentand en recente houten aanbouw achteraan.

Ten zuiden van het complex bevindt zich een tweede smeedijzeren kruis.

• B.P.A. "Herwaardering oude landbouwnederzettingen". Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitg. studie, Peer, 2001, nr.GB 15, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk