Café, gedateerd 1895

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café, gedateerd 1895

Beschrijving

Voormalig café, confer ogen van verdwenen uithangborden, op de hoek met de Smeetshofweg. Aan laatstgenoemde weg, meidoornhaag. Heden woning met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen vooraan en Vlaamse achteraan), van 1895, confer zandstenen gevelsteen in de westelijke zijpuntgevel met inscriptie: [onleesbare initialen]1895. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek reeds een oudere inplanting voor.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint met imitatievoegen; krulankers en deels bewaard houtwerk. Aflijnende rechte muizentand voor- en achteraan. Deels later rechthoekige aangepaste, getoogde muuropeningen op beschilderde hardstenen en gecementeerde lekdrempels. Westelijke zijpuntgevel met twee eertijds beluikte benedenvensters, confer ogen. Achteraan, aan de Smeetshofweg, originele haakse aanbouw, later met rode baksteen opgehoogd, onder lessenaarsdak; getoogde en rechthoekige muuropeningen, deels aangepast en gedicht.

Auteurs: Pauwels, Dirk