Jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool

Beschrijving

Voormalige jongensschool, heden Vrije Gesubsidieerde Basisschool Pieter Brueghel. Wat achterin gelegen, alsook ten oosten en achteraan van recente muren en dito ijzeren hek voorzien. Acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), van 1864-67, confer jaartalankers 1864 in west- en oostgevel, naar ontwerp van de provinciaal architect Lambert Jaminé (1800-71), (Hasselt). Eertijds bevond zich een ijzeren hek aan straatzijde, confer oude prentkaart.

Verankerde baksteenbouw; gebruik van hardsteen voor afzaat van sokkel en lekdrempels; overal vernieuwd houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Gevels gemarkeerd door ritmerende lisenen met verbindende rondboogfriezen met dropmotief. Rechthoekige muuropeningen. Oostgevel met later verbrede vensters en aangepaste rechthoekige deuren. Westgevel met waarschijnlijk voormalige deur in derde travee, confer sporen als nieuwe hardstenen afzaat. Blinde noordelijke zijpuntgevel.

Ten oosten, nieuw parallel schoolgebouw, met tussenin recente fietsenstallingen op de speelplaats.

• De zeven torens, 8, 1993, p. 14, oude prentkaart.
  • MEUL V. & JAMINÉ W., Van waterstaatskerk tot mijncité. Een historie van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeester Jaminé (1832-1921), in Cultureel erfgoed in Limburg, 2, Hasselt, 1999, p. 224.

Auteurs: Pauwels, Dirk