Kapel van de zusters van Maria

Beschrijving

Heden leegstaand. Ten westen van de school aan straatzijde, bakstenen muurtje met dito pijlers met gecementeerde afwerking en ijzeren hek. Het klooster werd circa 1912-13 opgericht. Schoolgebouw van vijftien traveeën en één bouwlaag onder ten zuiden afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De zeven rechtse traveeën werden eerst gebouwd, confer bouwnaad tussen de achtste en de negende travee.

Baksteenbouw met grotendeels vernieuwd houtwerk. Rechthoekige muuropeningen op gecementeerde lekdrempels, in de zeven rechtse traveeën onderaan geprofileerd. Ten noordwesten, latere aanbouw onder plat dak. Zijgevels met telkens twee rechthoekige vensters in geveltop. Achtergevel, ten oosten, met rechthoekige en getoogde, grotendeels gedichte muuropeningen. Ten oosten aansluitend voormalig klooster, aan straatzijde voorzien van ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje tussen dito pijlers, met gecementeerde afwerking, en gelijkaardig toegangshek, verderop ten oosten van een ommuurde tuin met enkele fruitbomen.

Diephuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Baksteenbouw met grotendeels bewaard houtwerk. Rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde, onderaan geprofileerde, gecementeerde lekdrempels. oostgevel van vijf traveeën, gemarkeerd door ritmerende schouwen op rechte muizentand; twee rechthoekige keldergaten. Noordgevel met van rechthoekige muuropeningen voorziene aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten).

Ten oosten van het klooster, aan straatzijde, later aangebouwde haakse bakstenen kapel van vier traveeën, met inspringend koor van één rechte travee en driezijdige sluiting met overhoekse steunberen, onder zadeldak (kunstleien) met smeedijzeren kruis, van 1962, confer hardstenen gevelsteen in sluiting, met kelk en hostie, waaronder ijzeren inscriptie: 3.11.1962. Omlopende, geprofileerde houten kroonlijst. Lancetvensters op hardstenen lekdrempels, waarin decoratieve glasramen en kruisvormig traliewerk met initialen AM.

• Zusters van Maria, Meegedeelde gegevens, Grote-Brogel, 2003.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Aanvullende informatie

De meisjesschool en het klooster van de zusters Maria (Mariahof nummers 1-8) werden gesloopt. De later aangebouwde kapel aan de straatzijde (Mariahof nummer 9) bleef bewaard als vrijstaand volume en kreeg een sobere, gemetselde voorgevel.

• Google Maps, Streetview, Mariahof 9, Peer [online] (geraadpleegd op 29 mei 2022).
Auteurs: Jacobs, Els