Teksten van Pastorie van de Sint-Trudoparochie

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80769

Pastorie van de Sint-Trudoparochie ()

Historiek

De pastorie gaat grotendeels terug tot de tweede helft van de 19de eeuw, maar is mogelijk ouder in de kern. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek immers reeds een oudere beplanting voor met twee ondertussen verdwenen losstaande elementen ten oosten van het gebouw.

In 1948 werden herstellingswerken uitgevoerd, met onder meer aanpassingen in de zuidwestelijke aanbouw met keuken en waskamer. In 2000 werden opnieuw herstellingswerking uitgevoerd aan de pastorie en ook aan de achteraan liggende garage met aansluitende berging. De werken gebeurden naar ontwerp van architect P. Stevens uit Hasselt-Kuringen en omvatten onder meer de vernieuwing van het houtwerk, de vervanging van beschadigde gevelstenen, de herstelling van het dak en de herbouw van de oude tuinmuur tussenin.

Beschrijving

De pastorie bevindt zich ten zuidwesten van de kerk. Aan de straatzijde is de pastorie voorzien van een bakstenen muurtje met centraal getrapte pijlers. Dit muurtje dateert uit het interbellum. De pastorie wordt vooraan beschaduwd door grootbladige linden. Links achteraan, ten noordoosten, is het gebouw voorzien van een oude bakstenen tuinmuur met gecementeerde afwerking, een ijzeren hek en een latere garage onder een zadeldak van golfplaten.

Het betreft een alleenstaand neoclassicistisch breedhuis van het dubbelhuistype. Het gebouw telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. De nok is evenwijdig met de straat. De pastorie is opgebouwd uit baksteen, afgelijnd met baksteenpilasters en wordt gekenmerkt door de risaliet in de middentravee. Naast baksteen is er hardsteen gebruikt voor de lage plint met afzaat, de doorlopende lekdrempels, de gekorniste kordonlijst bovenaan, de geprofileerde omlijstingen van deuren en panelen op de borstweringen van de tweede bouwlaag.

Op de eerste bouwlaag zijn de vensters rechthoekig, met een vooruitspringende borstwering. De eveneens rechthoekige deur zit vervat in een omlijsting met geprofileerde neuten en druiplijst, waarboven zich een hardstenen plaat bevindt. De achtergevel is eenvoudiger uitgewerkt met rechthoekige muuropeningen.

De zijpuntgevels hebben rechthoekige vensters in de geveltop. Tegen de beide zijgevels zijn lage bouwsels van één travee onder een lessenaarsdak aangebouwd. Elk van deze gebouwtjes is voorzien van een hoekliseen, een betralied rondboogvenster met verdiepte borstwering in een horizontaal doorgetrokken geprofileerde omlijsting van gesinterde baksteen. Opzij en achteraan zijn de bijgebouwtjes voorzien van rechthoekige muuropeningen.

  • Beschermingsdossier DL002041, Uitbreiding Sint-Trudokerk, (J. Gyselinck, 1996, digitaal dossier)
  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000248, Neogotisch schip van parochiekerk St.Trudo, ommuurde kerkhof en pastorie met onmiddellijke omgeving, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1980).
  • Pauwels D., 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel – Turnhout, p. 305-310.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2009: Pastorie van de Sint-Trudoparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193656 (geraadpleegd op ).


Pastorie van de Sint-Trudoparochie ()

Gelegen ten zuidwesten van de kerk, aan straatzijde voorzien van een bakstenen muurtje met centraal getrapte pijlers uit het interbellum en beschaduwd door jonge grootbladige linden, links achteraan, ten noordoosten, voorzien van een oude bakstenen tuinmuur met gecementeerde afwerking, ijzeren hek en latere garage onder zadeldak (golfplaten). In 1948, herstellingswerken, onder meer aanpassing van de zuidwestelijke aanbouw met keuken en lavatory. In 2000, weer herstellingswerken, naar ontwerp van de architect P. Stevens (Hasselt-Kuringen), aan de pastorie en de achteraan liggende garage met aansluitende berging, onder meer vernieuwing van het houtwerk, vervanging van beschadigde gevelstenen, herstelling van het dak, alsook herbouw van de oude tuinmuur tussenin.

Alleenstaand neoclassicistisch dubbelhuis; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch mogelijk ouder in kern daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek reeds een oudere inplanting voorkomt, met twee heden verdwenen losstaande elementen ten oosten.

Baksteenbouw, met gebruik van hardsteen voor lage plint met afzaat, doorlopende lekdrempels, gekorniste kordonlijst bovenaan, geprofileerde omlijstingen van deur en panelen op de borstweringen der tweede bouwlaag; grotendeels vernieuwd houtwerk. Markerende hoeklisenen en middenrisaliet. Aflijnende geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige vensters, op de eerste bouwlaag met vooruitspringende borstweringen. Rechthoekige deur in een omlijsting met geprofileerde neuten en druiplijst, waarboven hardstenen plaat. Zijpuntgevels met rechthoekig venster in geveltop en lage, inspringende, verankerde, originele aanbouwsels van telkens één travee onder lessenaarsdak (dito pannen), elk vooraan voorzien van een hoekliseen en een betralied rondboogvenster, met verdiepte borstwering, in een horizontaal doorgetrokken geprofileerde omlijsting van gesinterde baksteen; rechthoekige muuropeningen opzij en achteraan, de zuidwestelijke aanbouw in werd 1948 aangepast. Eenvoudiger achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

Mobilair: beeldengroep met de voorstelling van Sint-Anna die de Heilige Maagd opvoedt (datering?).

  • Afdeling ROHM Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nr. 248.
  • Sint-Trudo’s erf. Religieuze kunst uit het kerkelijk gebied van de abdij Sint-Truiden, (tent.cat.), Sint-Truiden, 1970, p. 65 (i.v.m. beeld van St.-Anna).
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 61, afb. op p. 60.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2005: Pastorie van de Sint-Trudoparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/80769 (geraadpleegd op ).